среда, 15 марта 2023 г.

STEAM-освіта

Сучасна освіта має бути спрямована не на подачу дітям окремих знань з різних галузей, а на їх інтеграцію. Саме за цієї умови у дошкільнят формується цілісна картина світу й здатність застосовувати набуті знання та вміння у різних життєвих ситуаціях.  У ЗДО №8 «Конвалія» триває STEM- тиждень "Дерево", який проводиться в межах роботи веб-вітрини «STEM-освіта Мирнограда». Педагоги закладу спрямовують свою роботу на розвиток здібностей дошкільнят до точних та гуманітарних наук, розширюють кругозір,  спонукають дітей до творчого мислення і розкриття свого потенціалу.




Почуття любові до природи можна виховувати, якщо знайомити дитину з її таємницями, разом з нею розгадувати їх, показувати їй цікаве в житті рослин, вчити її насолоджуватися природою: запахом квітучих трав, красою квітів. Зацікавившись природою, дитина полюбить її, захоче дізнатися про неї більше.



Одним з напрямків STEM–освіти є  пізнання  довкілля через  пошуково-дослідницьку діяльність: експериментування з живою і неживою природою, формування уявлень про оточуючий світ в дослідницькій діяльності, формування екологічної свідомості. Позитивним моментом є те, що в групі немає дітей, які б не виявляли інтерес до дослідницької діяльності.
     Під час проведення STEM - тижня педагоги ЗДО №8 «Конвалія» залучали дітей до проведення дослідів: «Як дерева п’ють воду», «Як харчуються дерева», «Квітуча гілка», «Взаємодія дерева з водою». Досліди та експерименти дали вихованцям  змогу зрозуміти, як відбувається процес дихання у рослин, виявити потребу дерев в повітрі, визначити фактори зовнішнього середовища, необхідні для росту і розвитку.



     У межах STEM-тижня «Дерево» педагоги ЗДО №8 «Конвалія» провели з вихованцями цікаві бесіди та розповіді: «Що дарують нами дерева», «Таємниці дерев», «Навіщо саджати дерева?». Вихованці долучилися до перегляду пізнавальних відео та мультфільмів, вирішували освітні ситуації, грали в дидактичні ігри та виконували інтерактивні завдання за допомою онлайн-сервісів  Learning Apps та Jigsawplanet. А ще із захопленням спостерігали за весняними змінами у природі.






Вивчаючи тему «Дерево», у межах  STEM – тижня,  вихованці   ЗДО №8 «Конвалія» вчилися експериментувати з кольорами та  барвами, створювати цікаві і незвичайні образи  під час під час художньо – продуктивної діяльності. Педагоги інтегрували дослідницьку та творчу діяльність дітей, розвивали у них мейкерські здібності, допомагали зрозуміти особливості мистецтва.


Під час проведення  STEM-тижня «Дерево» вихованці ЗДО №8 «Конвалія» не тільки дізналися багато цікавих фактів про дерева, а й мали змогу  конструювати моделі дерев з геометичних фігур, олівців, дерев’яних паличок та за допомогою конструктора. Вихователі розвивали у дтей  креативне мислення, пам’ять, уяву та здатність до самостійної творчості; сприяли підвищенню просторового мислення, розвитку конструктивних здібностей; виховували вміння аналізувати, знаходити співвідношення, робити висновок.




Комментариев нет:

Отправить комментарий